O vaření obecně

19. června 2007 v 19:47 |  Kuchyně
Z kuchařského hlediska je Japonsko zemí rýže a ryb, což je pochopitelné vzhledem k jeho zeměpisné poloze. Rýže je nejdůležitější surovinou japonské kuchyně a velmi záleží na její kvalitě. V minulosti se rýže pěstovala kolektivně na rýžových políčkách a na úrodě se svorně podílela celá vesnice. Rýže se tak stala symbolem spokojenosti a štěstí. Neodmyslitelnou součástí každé japonské domácnosti je elektrický hrnec na vaření rýže - suihanki, ve kterém se rýže uvaří a celý den vydrží teplá (myslím na něho pokaždé, když připálím rýži). Rýže se v Japonsku jí už k snídani - a pak celý den. V japonské kuchyni se takřka nepoužívají živočišné tuky, v jídelníčku převažují mořské produkty a zelenina a tyto stravovací návyky kladně ovlivňují zdraví Japonců a mají hlavní vliv na jejich dlouhověkost.
Mezi důležité suroviny, bez kterých se při vaření japonských jídel neobejdete, patří kromě mořských plodů, ryb a rýže také různé druhy mořských řas, sojová omáčka, tofu, miso, víno sake a mirin (to je speciální víno na vaření), rýžový ocet, čerstvý zázvor, jarní cibulky, čínské zelí, lilek, ředkev, nudle pšeničné i rýžové…
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Yoshiko Yoshiko | Web | 27. června 2007 v 14:01 | Reagovat

:-) mám hlad...:-D

2 Kelllyna Kelllyna | E-mail | Web | 2. srpna 2007 v 9:57 | Reagovat

hh..:) chtěla bych bydlet v japonsku:)

3 mylassek87 mylassek87 | E-mail | 31. ledna 2008 v 21:23 | Reagovat

nechtel byy jsi mi udelat referato japonsku??? :))))))))))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama