Wasabi

25. června 2007 v 12:26 |  Kuchyně
Wasabi japonica
Tato rostlina pochází z Japonska, kde se pěstuje na plantážích zavlažovaných čistou pramenitou vodou z hor - kvalita vody je pro konečnou kvalitu wasabi velmi důležitá. Wasabi potřebuje k růstu dostatek vlhkosti a teplotu kolem 25°C, přílišné horko mu škodí. Wasabi je základní naprosto nezbytná přísada japonské kuchyně. Je mnohem ostřejší než náš křen, proto se používá jen ve velmi nmalém množství. Příliš ostrou chuť wasabi lze neutralizovat požitím většího množství vody (hodně velkého množství vody). Wasabi se prodává jako kořen nebo jako sušený prášek, ze kterého se rozmícháním ve vodě vytvoří pasta. Pasta se samozřejmě dostanek koupit i hotová v tubě, sáčku na jedno použití či v plechovce. Pravé wasabi je velmi drahé, u nás se nejčastěji dostane pasta obsahující kolem 5% wasabi prášku, zbytek tvoří obyčejný křen a hořčice. Podle Japonců působí wasabi proti rakovině, výzkumy potvrdily, že látky v něm obsažené zabraňují růstu nejrůznějších mikrobů.
Co ti Japonci nevymyslí - zmrzlina s příchutí wasabi :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Yoshiko Yoshiko | Web | 27. června 2007 v 14:03 | Reagovat

ale stejně bych si tu zmrzlinu dala... Musí to být zajímavá chuť...myslím si, že si jí jen tak ledajaký turista nekoupí... si pamatuji, jak mi nedávno skoro shořela moje pusinka...:-D No a stejně wasabi jím pořád...:)

2 Nagisa Nagisa | Web | 24. července 2007 v 23:33 | Reagovat

Hm tak zmrzlinu s příchuátí wasabi, no nevím, jak bych to přežila :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama